7 goda vanor


Läste nyligen Stephen R. Coveys bok The 7 Habits of Highly Effective People, eller De 7 goda vanorna som den heter på svenska. En intressant bok som både bjöd på hög igenkänning och gav mig ett och annat att tänka till kring. Precis en bok i min smak! 

 Vilka är då dom 7 goda vanorna hos personer som är effektiva? Det som Covey identifierat som gemensamma vanor hos “highly effective people” är: 

  1. Var proaktiv
  2. Börja med målet i sikte
  3. Gör det viktigaste först
  4. Tänk vinna/vinna
  5. Försök först att förstå, sedan att bli förstådd
  6. Skapa synergi
  7. Vässa sågen

När jag läste boken kunde jag bara instämma, det här är vanor som gör oss effektivare. Kanske mer rätt att säga att det är vanor som gör att vi använder får tid smartare och även respekterar andras tid på ett bra sätt. Även om vanorna här är listade i nummerföljd är det fina i den här kråksången att vanorna kan användas utan inbördes ordning och man kan också jobba med att förbättra vanorna i vilken ordning man vill. Dock är det bevisat att det ger bäst resultat om man jobbar i just den här ordningen. Det kan jag känna igen från coachingen också – att ha målet i siktet och definiera vad som är viktigast är nödvändiga hörnstenar för att stå stadigt och ha en stabil grund att utgå från. 

Det jag själv reflekterade över när jag läste boken är att mina vanor lite ändrat sedan jag blev företagare. Jag vill påstå att jag omedvetet, i alla fall utan att ha läst just den här boken, aktivt använt dom här vanorna i mitt ledarskap och i mitt privatliv. Det har jag även fortsatt med som företagare, men hur jag använder vanorna och hur dom syns i mitt dagliga jobb har förändrats. Det är nog en rätt naturlig del i min personliga utveckling och att jag har ett annat fokus idag. 

Det jag uppskattade mest med boken, och som också är en av orsakerna till att jag redan nu vet att jag kommer läsa den igen, är att den fick mig tänka till kring hur jag jobbar idag. Jag påmindes ännu en gång om hur viktigt det är med mål och att veta vart man är på väg. Det blir mindre yrande på villospår och färre missförstånd när kursen är satt och målet är tydligt. Skapa synergier och tänk win-win är idag en naturlig del i mitt företagande, det är också dom två vanorna som jag hållit kvar allra mest och inte ändrat på som företagare. Jag vet att ensam inte är stark, att man som företagare behöver nätverk och personer med olika perspektiv och bakgrund som bollplank. Det är också det synsättet och den insikten som resulterade i att mitt andra företag Worklandia grundades och att nätverkande är en av grunderna i det företagets verksamhet. 

Jag rekommenderar även dig att läsa den här boken, men att sträckläsa den från pärm till pärm rekommenderar jag inte. Jag läste i snitt ett kapitel per dag (dom längre kapitlen tog längre tid att läsa) och det gav mig tid att processa det jag läst och liksom tänka klart. Nästa gång jag läser boken tror jag att det blir ett liknande upplägg, kanske till och med så att jag bara läser det kapitel som rör den vana jag just då behöver jobba lite extra med för att höja min effektivitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *