Energiboost eller utvecklingskurva?

Jag fick häromdagen frågan hur jag ser på skillnaden mellan att hålla ledarskapsutbildning en dag och att coacha ledare. En väldigt bra fråga och relevant att tänka både för dig som vill utvecklas som ledare och mig som jobbar både som utbildare och coach. 

Mitt svar på frågan är:

En ledarskapsutbildning för en dag, eller två till och med, är som en energiboost. Man får ny inspiration, nya insikter och tips på verktyg att använda i det dagliga ledarskapet. Energin fylls på och när man checkar ut från utbildningsdagen är man taggad och redo att jobba vidare. Tyvärr kommer ofta vardagen emot direkt på jobbet följande dag och man dras med i det dagliga operativa, man hinner inte ens tänka på att implementera det man lärt sig dagen innan. Energin och inspirationen den sitter i ett tag, men det är en utmaning att konkretisera det nya man lärt sig eller påmints om att börja med igen. 

Coaching för ledare är en mer stabil, långsiktig och personlig utveckling. Jag brukar jämföra coaching med att ha en personlig tränare som hjälper dig att ta dig till nästa nivå. Att bli coachad som ledare innebär att du har dedikerad tid för processa ditt ledarskap och hitta dina egna vägar framåt. Du blir på ett annat sätt, och under en längre tid, påmind om ditt ledarskap och det är lättare att implementera nya saker steg för steg. Eller för den delen sluta med sådant som inte är bra för dig som ledare, eller för dina medarbetare.

Båda behövs, och båda är lika viktiga! Ibland behöver man en energiboost och miljöombyte för att inspireras. Ibland behöver man en personlig tränare som hjälper en att utvecklas steg för steg. 

Vad behöver du i ditt ledarskap just nu? En energiboost eller en långsiktig utvecklingskurva?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *