Ledarskap är personligt!

Manuellt eller maskin? Kan ledarskap automatiseras och skötas av en maskin?

Skottade nyligen snö hos mina föräldrar och redskapen varierade. Allt från gammal hederlig snöskyffel till fräsig snöslunga. Skämtade med min svägerska att vi minsann gjorde jobbet på riktigt medans min bror körde snöslunga och bara behövde gå sakta framåt. Ändrade mig rätt snabbt när jag insåg hur mycket snöslungan skakade och att det krävdes en hel del kraft, och koncentration, att styra den rätt. Den manuella traditionella funkade bäst för mig.

Tänker att det är lite samma sak med ledarskap. Det går inte att automatisera och låta en maskin sköta ledarskapet, det kräver personlig touch. Du som ledare behöver själv vara engagerad och närvarande. Vi behöver alla känna att vi är sedda och hörda, vi behöver känna oss uppskattade och vi behöver social kontakt. Det kan inte ersättas av automation eller maskiner.

Ledare behöver använda snöskyffeln för att känna hur tung snön är, komma åt trånga ställen och ordagrant känna av arbetet (ledarskapet). Att använda snöslunga i ledarskapet är inte bara opersonligt, det är också oansvarigt och dumt. Att som ledare låta en maskin sköta ledarskapet innebär att du missar vad som händer i organisationer, hur dina medarbetare mår och du går miste om idéer och förslag.

Ledarskap är manuellt. Och personligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *