Skola, jobb och vardag hemma

Ny dag, ny vecka och för många familjer en nygammal jobb-skolvardag. Det är distansarbete och distansundervisning igen. Här kommer en favorit i repris – lite tips från våren 2020. Hoppas dom kan inspirera och hjälpa i vardagspusslet. ⬇️

Idag är en ny dag med en ny jobb-skolvardag i många familjer. Nu jobbar föräldrar hemifrån samtidigt som barnens skolgång ska tas hand om. En utmaning för alla inblandade, och det lär tära på tålamodet hos så väl vuxna som barn. 

Jag ser dock att det finns bra saker att ta efter, eller börjar med igen snarare, från skolan och hur undervisningen är uppbyggd. Ett ämne i taget, tidsbundet och med inbokade raster. Fasta mattider och när skoldagen är över, och läxorna gjorda, har man gjort sitt för dagen. Ett mer fokuserat jobbande med en tydlig plan och inbokade pauser är bra för koncentrationen, välmående på jobbet och inte minst effektiviteten. 

Här är mina tips för jobb- och skoldag hemma:

🍎 håll era rutiner och tider, börja jobb och skolan samma tid som vanligt

🍎 gör upp en plan för vad som ska göras när, en läseordning helt enkelt

🍎 timeboxa och jobba/studera fokuserat och utan att prata med varandra under tiden. Hjälp ska man så klart få fråga efter

🍎 ta korta pauser och tanka energi med mellanmål

🍎 avsluta dagen med att ge er själva och varandra beröm för bra jobb

Jag rekommenderar Pomodorotekniken för att ge er alla gemensam arbetsro. Jobba fokuserat med en uppgift i 25 minuter, ta en 5 minuters paus då ni stiger upp och lämnar datorn. När ni kört det fjärde passet tar ni en längre paus, jag tar oftast 30 minuter paus för fika eller lunch. Telefonens klocka funkar bra för tidtagningen, eller så kör ni med en vanlig hederlig äggklocka (därifrån Pomodoro kommer). Själv använder jag appen Bear Focus Timer.

Lycka till! Tillsammans fixar ni det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *